Engle-helse  i  Sør-Afrika

(Du må akseptere Markedsførings-cookies for å se prosjektvideoen)

Engle-helse i Sør-Afrika

I landsbyene Rietbron og Vondeling har englemakerne startet et ambisiøst prosjekt: Å legge om til en sunnere livsstil. Da trengs bl.a. gode sko!

Et prosjekt av ISANDI KONSEPT AS, publisert 15.10.2018. Prosjektet tilhører kategorien Skaperglede.
Innsamlet kr 21 000
35 %
Målbeløp kr 60 000
Speedometer Fleksibelt målbeløp
Givere 39
Dager igjen

Prosjektet ble avsluttet 24.12.2018.

I det øde slette-landskapet Karoo  i Sør-Afrika håndlages de vakreste engler av lokale materialer - merinoull, strutsefjær og ståltråd - og med litt glassperler og paljetter her og der.  

Karoo Angels er samlebetegnelsen på de mer enn 70 ulike engletypene som hvert år flyr ut i 1000-tall fra landsbyene Rietbron og Vondeling til glede for mottakere over hele verden. 

Det er 16 håndverkere som lager englene, 8 i hver landsby, og de opererer som selvstendige produksjonsenheter, under paraplyen "The Angel Factory in the Karoo". 

For mennesker i landsbyer som Rietbron og Vondeling er det en stor utfordring å kunne leve sunt. Dette har de til felles med de aller fleste landsbyer i det sørlige Afrika: Kommersielle aktører har for lengst skjøvet ut den opprinnelige sjølberginga. Resultatet er at tradisjonell matkultur og kunnskap har gått tapt og er erstattet med avhengighetsskapende mat med mye sukker, høyt fettinnhold og kunstige tilsetningsstoffer. Sukkerholdige drikker er billigere enn vann, grovt brød og fiberrik kost er ikke å oppdrive i butikkene. Alle som jobber på grasrota i fattige deler av verden kjenner til disse utfordringene - folkehelsa er under dramatisk press, med katastrofale følger knyttet til eksplosjon i livsstilssykdommer som diabetes, overvekt, høyt blodtrykk og ulike krefttyper, i tillegg til belastningsskader på skjelett og ledd. Folkehelse-problemene i den fattigste delen av verden er intet mindre enn en tikkende bombe.

Dette ønsker Englefabrikken å gjøre noe med, i sitt lokalmiljø. Med på laget har de fått den ypperste fagkompetansen i regionen - nemlig det anerkjente Faculty of Life Science ved Nelson Mandela University i Port Elizabeth, med professor Annelie Gresse og Mastergradstudent Kirsten Barkhuizen som ansvarlige. I 2018 har fakultetet og Englefabrikken samarbeidet om et pilotprosjekt i de to landsbyene Rietbron og Vondeling, med det mål å utvikle praktiske og realistiske tiltak med lavt budsjett, som kan bidra til en livsstilsendring både hos håndverkerne selv og i resten av landsbyen.  Pilotprosjektet er også ment å legge grunnlag for duplisering til andre tilsvarende landsbyer.

Pilotprosjektet i 2018  består av 4 ukeslange workshops, der 3 er gjennomført så langt. Helt konkret består prosjektet av 3 ulike tiltak:

  • The Rainbow Garden - the colourful plate . Her er målet å endre matvaner. Allerede er inntak av sukker redusert, neste fase er dyrking av tradisjonelle grønnsaker som tidligere tider var en naturlig del av kostholdet, men som nå ikke dyrkes lenger.  Dessuten drømmer man å gå på kokkekurs!
  • Weight Warriors. Her er målet vektreduksjon gjennom mosjon, og det er startet en Walking Club i begge landsbyer. Men - alle trenger gode joggesko!
  • The Healthy  Heart. Her er målet bevisstgjøring omkring livsstilssykdommer, særlig diabetes og høyt blodtrykk. Dette tiltaket handler om kunnskapsformidling gjennom deltakerorienterte workshops.

Men hva er den norske linken til Englefabrikken? Jo, norske Isandi har jobbet nært med Englefabrikken i mer enn 10 år, og det er gjennom Isandi at englene pynter mangt et juletre her i Norge. Karoo-englene har nemlig etterhvert en stor fan-skare her i landet - og det er alltid plass til flere! Nå håper Isandi at mange av gamle og nye engle-venner vil bidra til at livsstilsprosjektet kan videreføres i 2019, og det er bakgrunnen for initiativet på Cultura Flokk. For Faculty of Life Science og Karoo Angels trenger penger for å kunne fortsette!

Entusiasmen for prosjektet er stor, og allerede nå opplever håndverkerne at det nytter:  Det ER mulig å endre livsstil. Det ER mulig å få bedre livskvalitet.

Det handler om bedre liv, lengre liv, gladere foreldre, sunnere barn, mindre stress, bedre søvn, mindre smerter - lista er lang. Det handler ganske enkelt om håndverkernes ønske om å kunne ha et godt liv, slik at de fortsatt kan spre og dele glede og gode følelser til resten av verden, gjennom å lage de vakreste engler. 

Englemakerne i Karoo er kommet et godt stykke på vei. Nå trenger de hjelp til å gå de neste milene - bokstavelig talt!

Her ser du budsjettet for prosjektet for 2019, totalt kr.60.000 :

TiltakHva koster det?Relatert til prosjektets 3 del-aktiviteter
16 par gode joggesko

16.000Weight Warriors -
Walking Club
Utstyr og oppstart av grønnsakshager

4.000The Rainbow Garden
Kokkekurs for alle

10.000The Rainbow Garden
2 workshops i landsbyene, hver én ukes varighet10.000The Healthy Heart
4 workshops i landsbyene, hver én ukes varighet20.000The Healthy Heart
Loading Laster inn...

Takk til bidragsyterne:

Du må være innlogget for å legge til kommentarer.

tid

Navn

Kommentar

Rapporter 3

16000 kr
Hurra, første mål er nådd: Gode Joggesko til The Walking Group
20000 kr
Nå har vi nok til både joggesko og til å kjøpe inn frø og planter til grønnsakshagene.
30000 kr
Joggesko, frø og planter er på plass - nå ønsker vi å invitere alle håndverkerne på kokkekurs!

10%

40000 kr
Nå har vi råd til 2 ekstra workshop-uker i begge landsbyene
50000 kr
Nå er vi nesten i mål til å kunne sikre prosjektet i hele 2019.

100000 kr
Nå kan vi teste ut denne prosjektmodellen i andre tilsvarende landsbyer i Sør-Afrika

Du er en engel!

Du er en engel!

Du får en 20% rabattkode som du kan bruke når du handler Karoo-engler i nettbutikken til Isandi. Gyldig ut året.

1 person har bidratt Begrenset antall: 49 igjen kr 150
Estimert leveranse 15.10.2018

Engler på en snor!

Engler på en snor!

De yndige små Lisa-englene trives i lag - og som takk for ditt bidrag kommer en liten Lisa-girlander flyvende til deg!

2 personer har bidratt Begrenset antall: 48 igjen kr 300
Estimert leveranse 15.10.2018

Karoo Angels kalender 2019

Karoo Angels kalender 2019

En flott kalender i veldig lite opplag - laget spesielt for anledningen!

4 personer har bidratt Begrenset antall: 6 igjen kr 500
Estimert leveranse 30.11.2018

Karoo Angels Englespill

Karoo Angels Englespill

Her kan du henge alle dine Karoo Angels - og andre ting også, selvfølgelig! Designet og håndlaget av Zani Marais for Karoo Angels

1 person har bidratt Begrenset antall: 2 igjen kr 1 500
Estimert leveranse 30.11.2018

Bli med å velge navn på de nye englene som kommer i 2019

Bli med å velge navn på de nye englene som kommer i 2019

Alle Karoo-englene har navn, og alle som kjenner litt til Karoo Angels vet at disse navnene langt fra er tilfeldige. Unødig å si at det er en ære å få være med å bestemme navn på de nye englene som kommer i 2019!

Bli den første som velger denne belønningen Begrenset antall: 3 igjen kr 2 500
Estimert leveranse 01.03.2019